Imagem
AMT logo

L'Ajuntament ingressarà per l'IBI 113 milions d'euros, el màxim històric

El increment de les actuacions de l'Agència Tributària en la detecció d'immobles no donats de alta o indegudament declarats fa aflorar més de 2,6 milions d'euros

El passat 5 de juliol es va tancar el període voluntari de cobrament de l'IBI, l'impost més important d'un Ajuntament i la seua principal via d'ingrés. En este exercici, segons informen fonts municipals, el padró va aconseguir un total de 363.639 rebuts per un import total d'una miqueta més de 113 milions d'euros, dels quals es troben bonificats 5.893 rebuts, amb una quota bonificada d'1,7 milions d'euros, la major part referits a les bonificacions per família nombrosa, general o especial, que ascendixen a 5.643 objectes tributaris.

En l'exercici 2022 han estat exempts de l'impost 1.027 objectes tributaris per un import de 4,1 milions d'euros per diversos conceptes: Administracions públiques, entitats sense ànim de lucre, centres concertats, béns d'interés cultural o històric o universitats públiques. Destaquen des de l'Ajuntament que el present exercici s'ha posat al cobrament 1.371 nous rebuts i s'ha incrementat el padró en quasi 2 milions d'euros respecte a l'exercici anterior.

Aunque encara queden alguns procediments sobre la gestió de l'IBI per resoldre's, fonts municipals asseguren que les actuacions realitzades, unides a l'actuació de la inspecció tributària permetrà uns ingressos totals de 117, 1 milions d'euros, la qual cosa representa un increment del 2,6 per cent respecte a l'exercici anterior i un màxim històric, segons consta en la memòria de l'Agència Municipal Tributària.

"De l'última informació extreta de la comptabilitat municipal s'observa un augment en de l'import tant dels drets reconeguts, com dels recaptats respecte de la mateixa data de l'exercici anterior, la qual cosa porta a confirmar les previsions de recaptació al tancament de l'exercici 2022", indiquen estes fonts.

Lucha contra el frau

A més de les dades anteriors, destaca en este exercici l'increment d'actuacions de detecció d'immobles no donats de alta pels ciutadans o que han sigut indegudament declarats.

El resultat d'aquests treballs ha suposat que, fins hui , s'hagen liquidat més de 2,6 milions pel Servici d'Inspecció Tributària de l'AMT, superant les previsions que s'estaven barrejant.

Cabe recordar que l'Agència Municipal Tributària oferix diversos sistemes de ‘pagament a la carta sense interessos’, la qual cosa permet al contribuent adaptar el pagament dels seus rebuts a les seues circumstàncies personals i econòmiques. El creixement del nombre de contribuents que, any a any, opten per estos sistemes de pagament està possibilitant que l'Ajuntament aconseguisca uns elevats percentatges de cobrament. Esta modalitat, respecte del padró anual actual aconseguix ja el 71,9 per cent dels rebuts, que comporta un 69,34 per cent de l'import del padró.

Según es desprèn d'un estudi, que realitza una comparació entre les 52 capitals de província d'Espanya, per a una vivenda urbana amb una base liquidable de 80.000 euros, sense bonificacions, l'import mitjà del rebut de l'IBI varia entre els 774 euros de Lleida que presenta l'IBI més alt, i els 147 euros de Sant Sebastià la més barata. Múrcia amb 520, se situa entre les capitals de província amb l'IBI més car.

El supercontrato de recaptació inclou la creació de deu oficines d'atenció

Las millores en la gestió del pagament de tributs estan a punt de realitzar un gran salt qualitatiu, gràcies al supercontrato de recaptació ja adjudicat i amb un cost de 37 milions d'euros. Este nou contracte de col·laboració en la gestió tributària oferirà innovadors servicis d'atenció al contribuent, major eficàcia recaptatòria i menor cost per a l'Ajuntament, van explicar des del Consistori.

Entre altres coses, gràcies a este contracte els veïns de Múrcia podran pagar els impostos per Bizum, Apple Pay i Google Pay. A més es crearan deu oficines d'atenció permanent tant en el centre de la ciutat (almenys dos), com en les pedanies de Beniaján, Cabezo de Torres, El Palmar i Puente Cansalades, així com en tres pedanies més a determinar per l'Ajuntament.

________________________

FONT: L'Opinió de Múrcia - 26.09.2022 (Alejandro Lorente)