Imagem
Ayuntamiento

Les arques municipals de Múrcia engreixen quasi 4 milions amb les inspeccions tributàries de 2021

La Agència Municipal va imposar multes per quasi 800.000 euros l'any passat després de les investigacions, sobretot pel IAE i l'IBI

L'Ajuntament de Múrcia, a través de l'Agència Municipal Tributària i del Servici d'Inspecció del Consistori, va recuperar per a les arques municipals quasi quatre milions d'euros (recaptació i multes) en 2021, enfront dels 3 milions de l'exercici anterior, durant la campanya de lluita contra el frau fiscal.

Els Impostos d'Activitats Econòmiques (IAE) i de Bienes Inmuebles (IBI) acaparen les sancions imposades a conseqüència de les inspeccions, que en total van ascendir a 772.984 euros. Estes sancions suposen set vegades més que les de 2020 (exercici en el qual es van recaptar 109.705 euros per este mateix concepte).

“L'objectiu és clar: evitar la competència deslleial i la distorsió en el mercat, que suposa que uns ciutadans i empreses paguen els seus impostos i uns altres no”, va destacar el regidor de Gestió Econòmica, Enrique Lorca, qui va recordar que estos ingressos “s'utilitzen a prestar més i millors servicis públics al conjunt dels ciutadans”.

La lluita contra el frau fiscal en el municipi s'ha centrat en els sectors industrials i en el cadastre

L'actuació inspectora s'ha centrat en els sectors industrials, en empreses amb una alta xifra de negoci; i, en matèria cadastral, en tot el terme municipal de Múrcia. En els últims set anys (des de 2015 a 2021), la Inspecció de Tributs ha obtingut uns ingressos de 22,5 milions d'euros per quotes descobertes (liquidacions practicades com a conseqüència de la comprovació i investigació) en el municipi. Actuación que també ha repercutit en les altes en els padrons, incrementant la recaptació en 14 milions d'euros.

“Estes dades cobren especial rellevància si tenim en compte que, des de 2017 i per diverses causes, els principals impostos municipals han vingut patint un notable descens”, va apuntar Lorca. Entre els motius, figuren sentències com les de les plusvàlues o els canvis de la classificació de sòl urbà a rústic en diverses zones del municipi. En este últim cas, es va excloure del sòl urbà a efectes cadastrals aquells sectors de sòl urbanitzable sectorizado que no comptaven amb pla parcial, aprovat definitivament i vigent, amb el que no havien de pagar l'IBI.

También s'ha vist minvada la recaptació tributària des de fa cinc anys per l'exempció de la taxa de tramitació administrativa de la llicència d'activitats i, des que va començar la pandèmia, per l'impagament de les taxes d'ocupació de la via pública de les terrasses.

En 2021, l'Ajuntament va recaptar un total de 187,3 milions d'euros en impostos directes, quantitat que va aconseguir els 185 milions l'any previ a la pandèmia (2019). En 2020, la xifra es va situar en 183,6 milions d'euros.

En concepte de taxes, l'any passat els ingressos van aconseguir el mateix nivell que l'any anterior a la Covid i es van recaptar 41,8 milions d'euros, una quantitat superior en dos milions a la ingressada en 2020 (la xifra es va situar en els 39,7 milions d'euros), segons consta en les respectives memòries de l'Agència Municipal Tributària.

Desde el Ayuntamiento destaquen que, en general i tenint en compte tots els ingressos que gestiona esta Agència, l'any fiscal va tancar en 2021 amb un increment de 9,4 milions d'euros en la recaptació, respecte a 2020. I açò “a pesar que es van congelar tots els tributs i preus públics i no es va actualitzar l'IPC”. Un exemple de l'impacte d'estes mesures és l'exempció del pagament per les terrasses, que suposa un minvament en els ingressos d'1,2 milions d'euros a l'any.

Malgrat tot, es va incrementar la recaptació en més de 5 milions per l'IBI urbà, 1,3 milions en el IAE i 852.000 euros en les taxes del fem. A pesar del temor d'un descens acusat dels ingressos per les plusvàlues (arran de la sentència del Tribunal Constitucional que anul·lava la fórmula per al seu càlcul), Múrcia va tancar 2021 amb un increment de recaptació superior al mig milió d'euros, segons dades de l'Agència.

Fuente: Pilar Benito, La Veritat 09.02.2022